Bierpijpleiding van drie kilometer nu in gebruik
Tech

Bierpijpleiding van drie kilometer nu in gebruik.

In Brugge is vandaag de drie kilometer lange ondergrondse bierpijpleiding in gebruik genomen. De pijplijn moet het bier vanuit de brouwerij naar de bottelarij laten stromen. 

Voorheen brachten vrachtwagens het bier altijd van de brouwerij naar de bottelarij, maar dat is dankzij de plastic pijpleiding niet meer nodig. Dat komt de stad én de brouwerij goed uit: zo hoeven er geen vrachtwagens meer door het historische centrum te rijden, en heeft de brouwerij ruimte om uit te breiden. 

"Als we hier de kraan openzetten, duurt het ongeveer 45 minuten tot het bier in de bottelarij is", aldus topman Vanneste van brouwerij De Halve Maen tegen VRT. "Het kan sneller, maar het bier moet rustig kunnen stromen." Als de snelheid hoger zou zijn, zou dit de kwaliteit van het bier kunnen aantasten. 

De pijpleiding is uitgebreid getest, maar na weken proeven in laboratoria blijkt dat de smaak van het bier gelijk blijft. Het project kostte 4 miljoen euro, waarvan een deel is opgehaald met behulp van crowdfunding. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →