'Bijna helft Franse moslimjeugd fundamentalistisch'
Buitenland

'Bijna helft Franse moslimjeugd fundamentalistisch'.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Franse moslimjongeren een vorm van de islam aanhangt die wringt met de Franse Republikeinse waarden. De overgrote meerderheid van les musulmans houdt er echter gematigde en seculiere denkbeelden op na.

De liberale denktank Institut Montaigne haalde uit een grote enquête dat 28 procent van het totaal en 50 procent van de jongere moslims een doorgeslagen variant van de islam aanhangt. Deze moslimjongeren zouden veelal arm, werkloos en maatschappelijk kansarm zijn, aldus de Volkskrant

De denktank spreekt van enerzijds "een zwijgende meerderheid, die vaak haar geloof belijdt zonder conflict met de normen van de Franse samenleving, anderzijds een minderheid die wordt aangetrokken tot het fundamentalisme, die de islam gebruikt om haar revolte uit te spreken". 

Toch vindt 29 procent van de Franslims de sharia belangrijker dan de wereldlijke wetgeving, gelooft 37 procent dat islamieten het slachtoffer van 'een complot' zijn en koesteren zij negatieve gevoelens jegens Joden. Liefst 78 procent van de Franse vredesreligieuzen zegt dat het feit of een presidentskandidaat moslim is, niet meeweegt in de keuze voor een kandidaat.

Alle artikelen geladen. Overzicht →