Bijna helft Marokkanen is fundamentalistisch
Binnenland

Bijna helft Marokkanen is fundamentalistisch.

Zo'n 45 procent van alle Marokkanen en Turken in Nederland kunnen worden beschouwd als fundamentalistisch. Dat zegt socioloog Ruud Koopmans vandaag in het AD. Volgens hem wordt het gevaar van de radicale islam onderschat in het Westen. Ook vindt hij dat moslims zich veel sterker moeten uitspreken tegen terrorisme. "Het stoort mij dat er na dit soort aanslagen nooit een massale mobilisatie van moslims op gang komt." 

Dat de Nederlandse Turken en Marokkanen als fundamentalistisch gezien moeten worden, komt volgens de socioloog omdat ze de Koran blind boven de wet stellen. Koopmans werkt zelf in Berlijn en moet zich regelmatig verantwoorden omdat hij in sommige kranten "de racistische professor" genoemd wordt. 

Maar die aantijgingen weerlegt hij, omdat de kranten en 'antifascistische' studenten zijn onderzoeksresultaten verdraaien. Hij put ook uit eigen ervaring voor zijn onderzoeken. Zo mocht zijn zoon geen stage lopen in een dokterspraktijk in een migrantenwijk omdat islamitische patiënten bezwaar hebben tegen mannen. Een ander werd om dezelfde reden geweigerd bij kinderdagverblijven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →