Bijna helft Syrische NL'ers heeft psychische problemen
Binnenland

Bijna helft Syrische NL'ers heeft psychische problemen.

Goedemorgen allen, een verontrustend berichtje op deze verder vrolijke vrijdagochtend. Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau lijdt maar liefst 41 procent van de 44.000 Syriërs die tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2016 naar Nederland zijn gekomen aan psychische problemen.

Dat slaat in als een bom, alhoewel er niet lang gezocht hoeft te worden naar de aanleidingen. Zou u immers geen tik in uw zender krijgen wanneer u afkomstig bent uit een oorlogsgebied, geconfronteerd wordt met mishandelingen, afpersingen en schipbreuk? Als u zich dan ook nog eens diep in de schulden steekt om een mensensmokkelaar voor de overtocht te kunnen betalen, is het plaatje nagenoeg compleet.

Ondanks al deze negatieve ervaringen verblijft 78 procent van de Nederlandse Syriërs graag in ons land en geven het uitkeringsleven een dikke 8,5. Wij zeggen uitkeringsleven, omdat slechts 12 procent de handen uit de mouwen steekt en betaald werk heeft. Dat betaalde werk betreft vaak een baan waar geen of een minimale opleiding voor nodig is. Toch vreemd, dat al die medisch specialisten nergens terecht kunnen met hun universitaire studies. Van die 44.000 zijn er dus maar 5.280 an die arbeid. De overige 38.720 slapen dagelijks uit omdat u daarvoor betaalt.

Of de Syriërs als het in eigen land weer veilig is hun knapzakje pakken en weer teruggaan? Eén vijfde ziet dat wel zitten, een kwart heeft geen idee en de helft wil nooit meer terug.

Alle artikelen geladen. Overzicht →