'Bijna kwart 14-jarigen heeft geen trek in inenting meningokokken'
Binnenland

'Bijna kwart 14-jarigen heeft geen trek in inenting meningokokken'.

Schokkende cijfers na onderzoek van het Algemeen Dagblad: bijna een kwart van alle 14-jarigen die dit jaar een oproep kregen laat zich niet inenten tegen de meningokokken-bacterie. 

Is dat dan gevaarlijk? Ja, en voor wie denkt van niet: het afgelopen jaar zijn 93 mensen besmet geraakt met de bacterie, waarvan er 19 uiteindelijk de dood vonden. De grootste risicogroep bestaat juist uit tieners en twintigers van 14 tot 24 jaar. Van de bijna vijftig tieners en twintigers die tussen 2015 (sinds de bacterie weer aan een opmars bezig is) en oktober 2018 zijn besmet is 29 procent (!) overleden.

De meeste mensen die zich niet laten inenten wonen - hoe kan het ook anders - in de Bible belt. Wat God bepaalt immers alles.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet dit jaar nog een uiterste poging om jongeren een prik te laten halen. Immers, de sterftekans is bijzonder hoog en mensen die de bacterie dragen brengen ook anderen in gevaar. "Laat je vaccineren. Als je dit vaccin niet haalt, is de kans kleiner dat we van deze bacterie afkomen in Nederland", aldus Hans van Vliet van het RIVM tegen de krant.

Alle artikelen geladen. Overzicht →