'Bijwerkingen vaccins beter benoemen dan onder het tapijt vegen'

'Bijwerkingen vaccins beter benoemen dan onder het tapijt vegen' 

10 juni 2021 - 12:48

Coronavaccins en mogelijke bijwerkingen. Er is veel over te doen en ook wel logisch. Volgens Agnes Kant, directeur van het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb is het beter om alle informatie over de mogelijk bijwerkingen onder een vergrootglas te houden dan het onder het tapijt te vegen.

Dat zegt ze in de nieuwste aflevering van de PowNed-podcast OP Z'N KOP! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Als directeur van Lareb weet ze natuurlijk alles van mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins: maar liefst 100.000 meldingen zijn er in totaal al geweest. 

Dat er onduidelijkheid is over de langetermijneffecten van de coronavaccins is logisch: dat geldt namelijk voor elk geneesmiddel, zeker bij geneesmiddelen die constant geslikt moeten worden: "Bij een vaccin ligt dat wel minder voor de hand, dat wordt gegeven en de meeste bijwerken treden dan binnen enkele weken op. Want je lichaam reageert daarop."

Waarom wordt er dan toch gevaccineerd? Omdat wij als maatschappij belang hebben dat iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd wordt. Toch gaat ze de vaccinaties ook niet promoten: "Ik ben geen anti-vaxxer maar ik wil met open bril blijven kijken als ik een ernstige bijwerking zie. Mij wordt verweten dat ik iets teveel praat over bijwerkingen, maar dan zeg ik: liever onder een vergrootglas dan onder het tapijt vegen.

Toch kunt u ook gerust zijn: als er echt overduidelijk iets mis zou zijn met de huidige coronavaccins, dan was er echt wel ingegrepen en was het nooit toegediend. Daar hopen we dan maar op....

Luister hier naar de nieuwe aflevering van OP Z'N KOP!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.