
Bisschoppen: 'NL'se kennis van God zeer gering of compleet afwezig'
O jee. Wij zijn in ons landje de route van God's pad compleet kwijtgeraakt met als gevolg dat de kennis van het christelijk geloof in Nederland zeer gering of zelfs afwezig is.
Veel katholieken spreken anno 2022 liever over geloof in normen en waarden dan over hun geloof in God. Structuren die het katholieke geloof vroeger in het dagelijks leven ondersteunden, zoals onderwijs, verenigingen en clubs, zijn grotendeels verdwenen. Maar het is nog veel erger: volgens de bisschoppen is geloven in Nederland steeds meer een privékwestie. Ze stellen vast dat ook katholieken zelfgekozen vormen van relaties tegenwoordig belangrijker vinden dan het door de kerk gewenste huwelijk. "Er is een tamelijk hoge acceptatie van echtscheiding, het zogenaamde huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht, geslachtsverandering, euthanasie en abortus", schrijven zij.
Nog net geen complete Sodom en Gomorra, maar het scheelt niet veel. Die verontrustende boodschap nemen de Nederlandse bisschoppen mee naar paus Franciscus tijdens hun bezoek aan Rome in november. Het is gebruikelijk dat elke kerkprovincie ter wereld elke vijf jaar een zogeheten Ad Limina-bezoek brengt aan het Vaticaan en de paus. Maar de Nederlandse bisschoppen waren door allerlei oorzaken, waaronder de coronapandemie, in 2013 voor het laatst bij de paus.
Komt het dan ooit nog goed? Parochies moeten veel meer doen aan bewustwording en bevordering van het karakter van de christelijke manier van leven. "Volksvroomheid zoals bedevaarten en Maria-verering moeten gekoesterd worden", aldus de bisschoppen. Allochtonen en immigranten die naar Nederland zijn gekomen, zijn wel vaak heel actief in de kerk en hebben een "positieve invloed" op Nederlandse kerkgangers.
{{comment.text}}