Bizar: 55 miljoen euro naar asielzoekers door trage IND

Bizar: 55 miljoen euro naar asielzoekers door trage IND 

17 juli 2023 - 14:01

Alsof er in Nederland nog niet genoeg problemen zijn met de opvang van asielzoekers en het geld hier tegen de plinten op klotst. Want wat blijkt nu? Nederland moet tot en met 2024 liefst 55 miljoen euro (!) overmaken aan asielzoekers die klagen over een te trage behandeling van hun procedure. Een beetje gehaaide asielzoeker met verstand van kleine lettertjes kan zo tienduizenden euro's opstrijken!

En dat zijn centen die bijvoorbeeld ook aan onderwijs of ouderenzorg besteed zouden kunnen worden. Hoe zit dat dan?

Nou, dat zit zo. Migranten kunnen naar de rechter stappen als de IND langer dan de wettelijke zes maanden doet over de afhandeling van een asielaanvraag. Doen ze dat dan heeft een asielzoeker recht op een rechterlijke dwangsom, die in de meeste gevallen zo'n anderhalf duizend euro bedraagt, maar omdat één migrant meerdere zaken aan kan spannen, in sommige gevallen oploopt tot wel tienduizenden euro's.

En net zoals het café op de hoek heeft de IND ook te kampen met personeelstekort, tegelijkertijd komen er zoveel asielzoekers binnen dat we geen idee hebben wat we ermee aan moeten en dus lopen de asielaanvragen in rap tempo op. Stapels dossier liggen er te wachten en andertussen spant de ene migrant na de andere een rechtszaak aan. Wij weten niet precies hoe het zit maar wij sluiten zeker niet uit dat een discutabel asieladvocaatje in allerlei AZC's loopt rond te bazuinen dat een vertraagde asielaanvraag misschien vervelend is, maar ook een potentiële goudmijn kan zijn. Voor de migrant, maar ook voor het asieladvocaatje.

En dus moet Nederland lappen! De Kamer had demissionair-staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) gevraagd hoeveel geld we aan dit grapje in totaal kwijt zijn en de IND heeft dus berekend dat dit 55 miljoen euro kost. Maar, let op, wel met de kanttekening dat 'dit het meest gunstige scenario is'. Bij de berekening is door de IND namelijk uitgegaan van een verlengde beslistermijn van 15 maanden. Maar mocht de rechter zeggen: 'Nee, nee, luie ambtenaren van IND, jullie handelen aanvragen gewoon af binnen de wettelijke zes maanden en verder geen gezeur', dan wordt het veel meer dan 55 miljoen euro dat Nederland moet gaan betalen!

Om de verhoudingen aan te geven: tussen 2017 en 2022 werd er zo’n 43 miljoen euro uitgekeerd aan dwangsommen. Gaat lekker dus. Ook omdat er geen enkele rem om de instroom van asielzoekers staat. Gelukkig is het kabinet druk bezig om dit keihard aan te pakk… o nee, Rutte zoveel is demissionair en mag alleen nog beslissingen nemen over zaken als hoe laat de fontein in de hofvijver aan en uit gaat. Top!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml