Bizar: belangrijkste klimaatadviseur regering wil auto bannen uit stad

Bizar: belangrijkste klimaatadviseur regering wil auto bannen uit stad 

30 augustus 2023 - 19:36

OPINIE. U kent hem waarschijnlijk niet, maar ene Jan Willem Erisman heeft een interview gegeven aan het Algemeen Dagblad. Deze enorme deugmeneer is toevallig de belangrijkste adviseur van de regering op het gebied van klimaat en daarom is hij waarschijnlijk iets te veel in zichzelf gaan geloven. In de meest kritiekloze krant van Nederland probeert hij de gewone man de auto uit te praten. Volgens hem is autorijden in de toekomst niet meer voor iedereen weggelegd.

En daar gaan onze nekharen recht van overeind staan. In de eerste plaats omdat ons wagenpark vol staat met dure en net aangeschafte BMW's, Audi's en Mercedessen. Niet omdat we nou per se zo verzot zijn op deze merken, een Range Rover is ook prima, maar omdat die motoren nou eenmaal het beste ronken als we met gierende banden wegrijden van dat ultralinkse en door Tim Hofman en zijn discipelen gedomineerde Mediapark. Hoe moet dat straks als het aan Jan Willem ligt? Moeten wij dan net als heel links Amsterdam in zo'n trein zitten, terwijl we geld genoeg hebben voor niet één, maar zelfs twee luxe wagens?

Ten tweede omdat wij zoiets hebben van: who the fuck is Jan Willem Erisman? Als we het interview zo'n beetje globaal doorlezen, komen we te weten dat hij voorzitter van de nieuwe Wetenschappelijke Klimaatraad is. En dan denken wij daarna meteen van: who the fuck are they? Prima als je een mening hebt over onze auto's, maar wat hebben wij met jullie te maken? Wie the fuck denkt de Wetenschappelijke Klimaatraad wel niet dat die is? Ze denken nu misschien grote jongens te zijn, maar als we straks allemaal BBB hebben gestemd, piepen ze wel anders. Caroline lust jullie rauw!

Maar tot die tijd doet meneer Jan Willem er alles aan om ons autorijders in een trein te krijgen. Net als Tim Hofman. Ook al heeft zij (dit is denken wij de pronouns van Tim) ook simpelweg geen rijbewijs en dat is het makkelijk zeggen dat je met de trein reist uit idealisme. Maar autorijden is volgens hem (nu bedoelen we dus Jan Willem) echt super vreselijk kut. En niet alleen gewoon autorijden, ook elektrisch rijden kan al niet meer. Het is verdomme nog niet eens goed van de grond gekomen, of het elektrisch rijden wordt al gecanceld. "Door de beperkt beschikbare grondstoffen en kritische materialen is het maar de vraag of dit überhaupt nog kan", aldus Jan Willem.

In zijn ideale wereld verplaatsen stedelingen zich in de toekomst met het OV en gedeeld vervoer en alleen mensen op het platteland mogen bij de gratie Gods nog met een elektrische auto op pad. Hoe meneer de adviseur dit denkt te bereiken en vast te leggen, niemand die het weet, want zover gaat zijn luchtfietserij niet. Ook het AD stelt daar natuurlijk geen enkele kritische vraag over. Gelukkig kan Jan Willem na de verkiezingen met een beetje mazzel een nieuwe baan zoeken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.