Bizar: OM is gek en zet hoger beroep Richard de Mos door

Bizar: OM is gek en zet hoger beroep Richard de Mos door 

20 juni 2023 - 13:46

Hoe gaat dat spreekwoord ook alweer? Beter ten halve gekeerd dan volledig verdwaald? Zoiets toch? Het is in ieder geval een gezegde dat ook bij het OM volledig onbekend is. Daar zijn ze meer van: blinddoek voor, meppen en maar zien wat je raakt. Anders kan het hoger beroep tegen Richard de Mos niet worden gezien.

Het is nog niet eens zo heel lang geleden, afgelopen april was het, dat de rechtbank van Den Haag Richard de Mos en zes medeverdachten vrijsprak in de corruptiezaak die tegen hem was aangespannen. En het was niet zomaar vrijspraak. De rechter liet niets heel van de verdenkingen dat De Mos corrupt zou zijn en als wethouder van Den Haag deel zou uitmaken van een criminele organisatie. De rechter was daarnaast ook uitgesproken kritisch op de werkwijze van het OM. Er was geen enkel hard bewijs geleverd en het OM was veel te rigide te werk gegaan.

De altijd goedlachse en optimistische De Mos reageerde emotioneel op de uitspraak van de rechter. De zaak duurde meer dan drie jaar, voor de verdachten zenuwslopende jaren vol onzekerheid en iedereen was het er over eens: gelukkig zit de zaak erop. De Mos deed een expliciete oproep aan het OM om niet in hoger beroep te gaan. Het was tijd voor rust, wonden likken en rehabilitatie.

Maar nu blijkt het OM een wel heel slechte luisteraar te zijn. In plaats van de eigen knopen te tellen en een ruimhartige mea culpa richting De Mos en de andere verdachten, gaat het OM doodleuk in hoger beroep. Als een keiharde trap na. What the fuck, OM. Willen jullie een nog grotere afgang? Het hoger beroep betreft weliswaar enkel de verdenkingen van omkoping en schending van de geheimhoudingsplicht, de vrijspraak voor meineed en deelname aan een criminele organisatie blijft buiten beschouwing. Maar dan nog. Ga Bolle Jos vangen ofzo.

In een eerste reactie noemt De Mos dit nieuws 'zeer teleurstellend en bijzonder schadelijk voor de lokale democratie'. En dus gaat de ellende voor hem nog even door. Sterkte Richard, maar you got this!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml