Upd: OM betreurt opvragen beldata journalist
Binnenland

Upd: OM betreurt opvragen beldata journalist.

Een schande is het! RIP de persvrijheid in voormalig rechtsstaat Nederland. Het Brabants Dagblad brengt naar buiten dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar een van zijn journalisten.

De betreffende journalist, Jos van de Ven, beschreef vorige zomer tot in detail hoe de Bossche-burgemeestersbenoeming tot stand kwam. Leuk en aardig, maar journalisten horen dat helemaal niet te weten. De weg naar de benoeming is strikt vertrouwelijk, lekken van informatie is strafbaar en daarom wil het OM weten wie dat gedaan heeft.

Vandaar dat de politie doodleuk de telefoongegevens van de journalist heeft opgevraagd en gekregen, melden verschillende bronnen aan de krant. Op zijn minst dubieus, daar journalisten wettelijk meer bescherming horen te krijgen dan de gewone burger. Moet u zich eens voorstellen dat Erdogan zoiets zou doen (oh, wacht...), dan schreeuwen we met zijn allen moord en brand.

'On-Nederlands en schokkend'

"Dit is een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk. De overheid trekt de luiken al steeds verder dicht, nu zet justitie ook druk op de journalistiek. Een Openbaar Ministerie dat jaagt op telefooncontacten van journalisten, het is on-Nederlands en als je er even over nadenkt: schokkend", meent hoofdredacteur Lucas van Houtert.

Justitie zelf zwijgt verder in alle talen. Het enige wat een woordvoerder kwijt wil, is dat het onderzoek zich niet op de journalist richt.

Update 15.34 uur:

Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie Oost-Brabant gereageerd. Zoals wel vaker na ontstane ophef gaat men diep door het stof.

"De interne regelgeving binnen het OM schrijft voor dat slechts in uitzonderlijke gevallen ingrijpende opsporingsbevoegdheden tegen journalisten mogen worden ingezet. Onderdeel van de procedure is dat de inzet voorgelegd wordt aan de hoofdofficier van justitie en het College van procureurs-generaal. Dat is in dit geval niet gebeurd", aldus het OM in een persbericht

Verder zegt het OM nog iets over dat het belang hecht aan vrije nieuwsgaring en dat journalisten 'in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen'. Ook heeft de hoofdofficier van justitie tegen het Brabants Dagblad gezegd dat hij de gang van zaken betreurt. Of er ook maatregelen genomen gaan worden, is niet bekend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →