Bizar: vergaande milieuregels maken isoleren voor beter milieu onmogelijk

Bizar: vergaande milieuregels maken isoleren voor beter milieu onmogelijk 

14 september 2023 - 16:20

Doordat van de Raad van State elke spouwmuur door ecologen grondig gecontroleerd moet worden op de eventuele aanwezigheid van vleermuizen, stopt Vereniging Eigen Huis met isoleren hiervan. Het is de wereld op zijn kop. Echt. WTF. Lange leve de milieuregels.

Even ter opfrissing. Wat is er aan de hand? De provincie Utrecht legde in 2019 een isolatiebedrijf een dwangsom op en droeg die de onderneming op grondig 'ecologisch onderzoek' te doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. Dat had te maken met de Europese Habitat-richtlijn en Nederlandse wet Natuurbescherming. Het bedrijf vond dat onzin, onhaalbaar en onbetaalbaar en spande een rechtszaak aan.

Dit kwam uiteindelijk terecht bij de Raad van State en die oordeelde afgelopen augustus dat endoscopisch onderzoek met een camera onvoldoende is om vast te stellen of er vleermuizen in een spouwmuur zitten. Voortaan moeten ecologen daar een jaar onderzoek naar doen, vleermuizen kunnen zich namelijk goed verstoppen.

Uitkomst: ecologen zijn er bijna niet, de kosten voor zo'n onderzoek rijzen de pan uit (al snel richting de 5k) en het kost eeuwen voordat zo'n onderzoek is afgerond. Dat betekent dat de verduurzaming van slecht geïsoleerde woningen flink zal vertragen en het energieverbruik - en dus de rekening - niet omlaag zal gaan.

Kafka! Wij roepen heel hard: Kafka. Wil je je huis isoleren voor een betere wereld, krijg je ruzie met de ambtenaren van de vleermuizen-bureaucratie.

Vereniging Eigen Huis kan er met zijn kop ook niet bij en heeft daarom een resoluut besluit genomen. Stoppen met de spouwmuurisolatie, net zolang totdat het demissionaire kabinet 'duidelijkheid geeft over hoe spouwmuren op korte termijn natuurvriendelijk te isoleren'. Dat kan wel even duren dus. Het demissionaire kabinet wil de komende jaren juist 2,5 miljoen woningen verduurzamen. Hoe zij dit nu gaan doen? Niemand die het weet.

Dit is wat mensen noemen een impasse. Milieuregels die het isoleren van huizen voor een beter milieu in de weg staan. Je verzint het niet. Lang leve de vleermuis!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml