Bizar: 'Vmbo'ers denken dat NL geen democratie is'

Bizar: 'Vmbo'ers denken dat NL geen democratie is' 

03 januari 2023 - 10:06

Wij leven in Nederland in een democratie (op papier dan) en dat weet de jeugd van de toekomst in de derdeklas op het vwo best (94 procent), op de havo ook nog wel (75 procent), maar op het vmbo is dat percentage geslonken tot slechts 63. Zeker een derde van de vmbo’ers denkt of vindt dus dat Nederland geen democratie is, of weet het niet.

Het blijft bovendien niet bij kennis alleen. Derdeklassers op het vmbo hechten ook veel minder belang aan de democratische rechtsstaat, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Zo vindt minder dan de helft (49 procent) van de vmbo-leerlingen het belangrijk om zelf in een democratie te leven en hebben ze al helemaal geen zin om te gaan stemmen, meldt Trouw.

En ze doen nog wel zo hun best in het onderwijs, maar dat helpt dus geen moer. Dit is volgens de onderzoekers zorgelijk, want op deze manier heeft de burger al helemaal geen vertrouwen meer in de politiek (moeten ze er maar niet zo'n potje van maken).

Overigens vindt de jeugd in het algemeen dat ze in de Tweede Kamer vooral veel l*llen en geen oog hebben voor echt belangrijke zaken als milieu en klimaatverandering.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml