'Blanke mijdt DENK vanwege slavernij-schaamte'
Binnenland

'Blanke mijdt DENK vanwege slavernij-schaamte'.

Hiephiep, in Utrecht is gisteren een lokale DENK-tak gelanceerd. De politieke partij is aan het groeien, maar daarmee wordt ook één van de problemen van DENK steeds zichtbaarder: er komen maar bar weinig blanke mensen op de Kuzu-club af. 

Dat is een dingetje, want anders blijft DENK steken in de categorie "minderhedenpartij". Het moet "nog diverser", sprak Sylvana Simons gisteren volgens De Volkskrant. Ook wel handig: er wonen nogal wat blanken in Nederland en die zijn samen behoorlijk nuttig om DENK in maart 2017 aan stemmen te helpen.

Het is niet dat blanken niet willen, volgens Johannes Krens, maar ze durven nog niet zo goed. "De witte Nederlander schaamt zich nog een beetje voor het verleden", weet deze meneer. Het komt door het negeren van de koloniale geschiedenis dat "witte" Nederlanders nog niet massaal aan de poorten van DENK staat te rammelen. 

Volgens Kuzu gaat die erkenning niet van de huidige politici komen. "Premier Rutte zegt wel sorry voor gebroken verkiezingsbeloftes, maar niet voor het slavernijverleden", aldus de DENK-kartrekker.

Alle artikelen geladen. Overzicht →