Blauwalg krijgt Wildershaar
Binnenland

Blauwalg krijgt Wildershaar.

De Kralingse Plas zit stampensvol blauwalg. Dat is prima op te lossen maar gemeente en waterschap zijn het er niet over eens wie de rekening mag betalen. Daarom bestrijdt Rotterdam de giftige cyanobacteriƫn voorlopig met waterstofperoxide.

Blauwalg doet het goed in slibrijk water en scheidt giftige stoffen af waar mens en dier flink ziek van kunnen worden. Het waterschap kan de ellendige micro-organisme prima bestrijden door een laag zand over de naarlingen te storten, en stelt voor dat de gemeente Rotterdam 4,5 miljoen van de benodigde 5,5 miljoen euro ophoest. Dat vindt Rotterdam niet eerlijk, en zolang de kift niet is opgelost besluit de gemeente de blauwalg tijdelijk te bestrijden met het populaire blondeermiddel, weet RTV Rijmond.

Oppositiepartijen in de gemeenteraad zijn daar dan weer niet blij mee. "Wat ik heb begrepen is dat het effect van waterstofperoxide op micro-organismen eigenlijk onbekend is,"zegt Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren. "Vindt u dan dat in zo'n grote plas als de Kralingse Plas maar een experimentje moet worden uitgevoerd met het ecosysteem?"

Het is de bedoeling dat de eerste scheut waterstofperoxide in juni het water in gaat.

Alle artikelen geladen. Overzicht →