Boeren dienen massaal schadeclaims in
Binnenland

Boeren dienen massaal schadeclaims in.

Vanwege de schade die is ontstaan als gevolg van het noodweer van afgelopen maand hebben boeren en tuinders uit het zuiden van ons land massaal claims ingediend bij waterschappen in Brabant en Limburg. 

Het gaat om 650 gevallen die samen goed zijn voor waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd. Alleen al bij waterschap Peel en Maasvallei is het totale claimbedrag opgelopen tot boven de tien miljoen euro. Men verwacht de komende weken nog meer claims.

"Het klimaat is dusdanig aan het veranderen, dat de watersystemen niet meer zijn gericht op de zware regenval. Dan kan het toch niet anders dat ook de overheid een verantwoordelijk heeft", aldus Gerard Nabuurs, bestuurder van de belangenvereniging van boeren en tuinders in het zuiden (ZLTO).

Boeren verwijten de waterschappen dat ze de afvoersystemen onvoldoende hebben uitgebaggerd en hebben schoongemaakt. Ger Driesen, voorzitter van Peel en Maasvallei, noemt de kritiek niet terecht. Hij spreekt van een extreme weersituatie die zij "ook niet zagen aankomen".

Alle artikelen geladen. Overzicht →