Boeren dumpen afval op snelwegen, FDF: 'Dit krijg je ervan'

Boeren dumpen afval op snelwegen, FDF: 'Dit krijg je ervan' 

27 juli 2022 - 10:17

De boeren zijn weer bezig. Stonden ze tijdens de Nijmeegse Drie Vierdaagse nog vrolijk blokjes kaas en glazen pils uit te delen aan wandelaars die het leuk vinden om 50 kilometer per dag lopen (hebben het vast slecht thuis), vandaag wordt weer ouderwets het hele land platgelegd. Althans, opritten naar diverse snelwegen zijn geblokkeerd door puin te storten en hooibalen in brand te steken. Volgens Farmers Defence Force krijg je dit nou eenmaal als je 'mensen zo ontzettend boos maakt'.

Dat zegt secretaris Sieta van Keimpema van de actiegroep over de nieuwe boerenacties rond snelwegen. "Daar moet je niet raar van opkijken. Iedereen zou dit doen, als je van je land en uit je huis wordt gejaagd." Ze reageert daarmee op de kritiek van wegbeheerder Rijkswaterstaat, die waarschuwt dat deze manier van actievoeren gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

"Zolang de overheid vasthoudt aan de huidige doelen, zul je dit soort toestanden krijgen", zegt Van Keimpema over het stikstofbeleid van de overheid. "30.000 bedrijven worden daardoor geraakt. Mensen slapen niet meer, er zijn zelfmoorden onder boeren die het niet meer zien zitten", zegt het bestuurslid van FDF.

Of dat laatste klopt is moeilijk te controleren, want die cijfers zijn er niet. Dat bijna 30.000 boerenbedrijven geraakt kunnen worden door de stikstofplannen, bleek onlangs uit berekeningen van het ministerie van Financiën. Dat heeft uitgerekend dat zo'n 11.200 bedrijven met de huidige plannen moeten stoppen en 17.600 boeren hun veestapel moeten inkrimpen.

FDF zegt zelf overigens geen rol te spelen in deze protestacties. "Lokale trekkergroepen organiseren dit soort acties zelf." Ook voorzitter Bart Kemp van Agractie laat weten dat hij er niet van op de hoogte was.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml