Boerenclub LTO klaar met kabinet; geen landbouwakkoord

Boerenclub LTO klaar met kabinet; geen landbouwakkoord 

21 juni 2023 - 11:01

Stop maar met ademhalen. Er is geen landbouwakkoord. Dagenlang zaten we met z'n allen aan de radio gekluisterd, het leven stond even stil, spanning alom, maar het mocht niet zo zijn. LTO heeft gezegd: kabinet, krijg het maar, wij doen hier niet aan mee. Volgens de boerenorganisatie geeft het kabinet de boeren te weinig perspectief. En dus staat het kabinet weer in zijn hemd.

De strak in het pak gestoken bestuurders van LTO lieten er gisteren geen weidegras over groeien. Inpakken en wegwezen, zeiden ze na dagenlang vergaderen, vergaderen, vergaderen, peukie roken, vergaderen, vergaderen en nog eens vergaderen. Bij monde van baantjes-bestuurder-bobo Sjaak van der Tak, die zelf waarschijnlijk geen varken van een koe kan onderscheiden, kwam LTO gisteravond laat tot de conclusie dat er zelfs voor de boeren een limiet zit aan hoeveel er over boeren gepraat kan worden.

Voornaamste struikelblok was volgens Sjakie dat het onduidelijk is of de stikstofreductie is gericht op 2030 of op 2035. Er was nog gedoe over de Kritische Depositiewaarde (KDW) in de wet en de vergunningverlening en er bleef volgens de boerenboro onduidelijkheid over de PAS-melders (iets met boerenbedrijven die onder de vorige stikstofaanpak vallen). Sjakie, die toch ook dolblij was dat hij weer eens voor wat draaiende camera's mocht orere: 'Als LTO balen we dat het niet is gelukt. We willen samenwerken en oplossingen vinden, dat zit in onze aard.'

En dus staat CU-minister Piet Adema (Landbouw) mooi in zijn hemd. De beste man probeert al maandenlang om met de boerensector tot een akkoord te komen over hoe de boeren op een duurzame manier de toekomst in kunnen, maar onderaan de streep staat hij nu met lege handen. Ook de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat) waren aanwezig, maar ook zij konden het tij niet keren.

Hoe nu verder? Geen idee. De boeren kennende zullen ze wel weer van zich laten horen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml