Boerkaverbod komt er: Eerste Kamer stemt voor
Binnenland

Boerkaverbod komt er: Eerste Kamer stemt voor.

Na jarenlang kibbelen is de wet er dan: het (beperkte) 'boerkaverbod'. Met de wet wordt het verboden om gezichtsbedekkende kleding - zoals een bivakmuts, een nikaab of integraalhelmen - te dragen in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen.

Het wetsvoorstel was in 2016 - onder het vorige kabinet - al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Oorspronkelijk is het een idee geweest van de PVV, maar dat idee ging veel verder met een algeheel verbod.

De nu aangenomen wet (44 voorstemmers, 31 tegen) is dus een soort van light-variant. Overigens kreeg het nog steeds veel kritiek in de senaat. Zo vond het CDA dat het meer neigt naar "symboolpolitiek" (en wel gewoon voorstemmen hè), meldt De Telegraaf.

Dit betekent trouwens nog niet dat u morgen meteen de politie moet bellen als iemand zijn gezicht niet toont in de bus. Naar goed Nederlands poldergebruik duurt het nog zeker zes maanden tot het verbod wordt ingevoerd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat eerst praten met betrokken partijen over regels voor de invoering.

Alle artikelen geladen. Overzicht →