Boerkini-banner campagnechef Le Pen
Buitenland

Boerkini-banner campagnechef Le Pen.

Front National-leidvrouw Marine le Pen heeft de burgemeester van Fréjus aangesteld als leider van haar presidentiële campagne. De piepjonge David Rachline behoort tot de selecte club burgemeesters die het omstreden boerkiniverbod invoerden.

De 28-jarige Rachline is naast burgemeester de jongste Franse senator ooit en staat te boek als een talentvol doch omstreden politicus. Le Pen roemt Rachline als "een man die symbool staat voor jeugd, arbeid, verdiensten, loyaliteit en succes", aldus France 24

Critici noemen hem echter een riskante keuze voor de belangrijke functie. "Het kan een ondoordachte keuze blijken, omdat David Rachline een geschiedenis heeft met extreme uitspraken, en Marine le Pen wil mensen niet afschrikken en flaters voorkomen", aldus politiek analist Jean Jaurés.

Rachline is de zoon van de Joods-Oekraïense migrantenzoon en radicale socialist Serge Rachline. Hij zal in aanloop naar de eerste ronde van de presidentiële verkiezingen namens Le Pen optreden in televisieprogramma's. Een rol die men in de VS 'surrogate' noemt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →