Boeteprikkel gaat verdwijnen
Binnenland

Boeteprikkel gaat verdwijnen.

Minister Ard van der Steur komt vanmiddag tijdens het debat over verkeersboetes in een spagaat te staan. Gisteren kreeg de minister van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid het advies om meer meer meer boetes te gaan uitschrijven de komende jaren. Maar de prikkel om meer boetes uit te gaan schrijven gaat verdwijnen.

De Telegraaf kreeg kleine lettertjes onder ogen waarin staat dat de boetes die binnengeharkt worden rechtstreeks in de kas verdwijnen van het ministerie. Dat systeem moest er voor zorgen dat ambtenaren direct op zoek moesten naar nieuwe flitsmogelijkheden zodra er bijvoorbeeld een trajectcontrole uitvalt. Dat deden ze ook, omdat ze de financiële terugval zelf voelen in de portemonnee.

Nu de prikkel verdwijnt krijgt het ministerie van Veiligheid en Justitie een vast bedrag van het ministerie van Financiën die nu de centen binnen zal harken. De Kamer debatteert vandaag over verkeersboetes. Aan bod komt ook de mogelijkheid tot het verhogen van boetes voor serie-overtreders.

Alle artikelen geladen. Overzicht →