'Boetes voor huisvesten te weinig vluchtelingen geen goed idee'
Binnenland

'Boetes voor huisvesten te weinig vluchtelingen geen goed idee'.

Minister Ronald Plasterk - beter bekend als Ome Roon in huize PowNed - heeft een plan bekokstoofd om gemeenten die niet genoeg statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) boetes te geven. Slecht plan, zo vindt de Limburgse gedeputeerde Daan Prevoo.

"Alle gemeenten doen enorm hun best en willen die taakstelling ook halen, maar daar moet je wel de mogelijkheden tot hebben", zo zegt Prevoo in een interview met 1Limburg. De gedeputeerde merkt onder andere op dat in Limburg veel kleinere gemeenten te vinden zijn en dat het aantal sociale huurwoningen er veel lager is.

"Gemeenten die bijvoorbeeld 50 statushouders te weinig huisvesten krijgen een boete van 1.800 euro per persoon per maand. Dan spreek je over bijna een ton per maand, en dat kan volgens mij beter voor sociale huurwoningen ingezet worden", aldus Prevoo.

Inwonersaantal

Het Rijk is van plan om het aantal minimaal te huisvesten statushouders te bepalen op basis van het aantal inwoners van een gemeente. Prevoo zou dus veel liever zien dat dit op basis gebeurt van het aantal sociale huurwoningen dat in een gemeente beschikbaar is.

In de meest zuidelijke provincie van ons land zouden volgens 1Limburg vier gemeenten in aanmerking komen voor een boete van Plasterk, te weten Echt-Susteren, Peel en Maas, Nederweert en Maasgouw.

Alle artikelen geladen. Overzicht →