Upd: Brand gesticht bij Belgisch instituut
Buitenland

Upd: Brand gesticht bij Belgisch instituut.

Bij het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) in het Belgische Neder-Over-Heembeek is vannacht een brand ontstaan. Er zouden geen gewonden gevallen zijn. 

Het gebeurde vannacht rond 02:15 uur. De hulpdiensten waren snel ter plekke en de brandweer is nog aan het blussen. Het is nog niet bekend of het om een terreuraanslag gaat, maar volgens de Belgische spuitgasten was er duidelijk sprake van "een kwade opzet". Er is flink wat schade aan het gebouw, maar er was niemand in het instituut aanwezig toen de ontploffingen plaatsvonden, weet Het Nieuwsblad

De bestelbus zou door drie hekken van het NICC gereden waarna een explosie volgde, schrijft Het Laatste Nieuws

Het NICC is een federale wetenschappelijke instelling binnen de Belgische justitie. Het instituut helpt bewijzen te vinden bij misdrijven. Ook is de nationale DNA-databank daar gevestigd.

Update 12:06 uur

Inmiddels zijn er vijf arrestaties verricht, meldt het ANP op gezag van het Belgisch Openbaar Ministerie. Of de brand uit terroristisch oogpunt aangestoken is, kan nog niet gezegd worden. "Het is wel duidelijk dat het NICC niet toevallig werd gekozen", zei woordvoerster Ine Van Wymersch. "Het instituut heeft gevoelige informatie over uiteenlopende gerechtelijke dossiers."

Update 10:09 uur

Een woordvoerster van de Belgische justitie ontkent nu ook dat er explosieven zijn gebruikt. De daders zouden in de afgelopen nacht enkel brandbare vloeistoffen hebben gebruikt om het gebouw in de hens te steken. De brand die toen ontstond heeft ontploffingen veroorzaakt. 

Update 09:05 uur

Er is nog een hoop onduidelijk over de gebeurtenissen in België. Het lijkt in ieder geval niet om een bomauto te gaan. Het Nieuwsblad schrijft dat de daders het terrein van het NICC op reden, brandstof naar binnen gooiden en dat in brand staken. Ook De Morgen heeft het over "een criminele brandstichting".

Volgens VRT Nieuws zijn er geen explosieven tot ontploffing gebracht. Er wordt vanuit gegaan dat er meerdere daders in de bestelwagen zaten die bij de actie gebruikt werd.

Update 08:37 uur

VRT Nieuws schrijft dat er twee personages zouden zijn opgepakt. Verder heeft de directeur van het NICC, Jan de Kinder, bevestigd dat er explosieven zijn gebruikt.

Het Brusselse parket wil enkel bevestigen dat er een ontploffing heeft plaatsgevonden. "Het NICC heeft heel wat belangrijke informatie, maar voorlopig hebben we geen enkele aanwijzing die wijst in de richting van terrorisme", aldus Ine Van Wymersch. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →