Bombus Dortmund: daders mogelijk islamitisch
Buitenland

Bombus Dortmund: daders mogelijk islamitisch.

De politie onderzoekt of de daders van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund een 'islamitische achtergrond' hebben. De aanleiding hiervoor is een brief die na het incident werd gevonden, werd duidelijk gemaakt dat "sporters en andere prominenten in Duitsland en andere kruisvaarderslanden" per direct op de "dodenlijst van IS" staan. Ook een tekst met anti-fascistische kenmerken die gisteravond via internet werd verspreid, zou hiermee te maken kunnen hebben.

De brief van een kantje is in het Duits geschreven. Diverse Duitse media melden dat de brief begint met de tekst "in naam van Allah, de genadige, de barmhartige". Er werd verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn van afgelopen december. Er zou verder worden gewezen op de Duitse vliegtuigen die meedoen om "moslims in het kalifaat te vermoorden". In de brief op het internet wordt verklaard dat de spelersbus met zelfgemaakte explosieven is aangevallen "als symbool voor de politiek van de BVB". Voetbalclub BVB Dortmund zou niet genoeg doen tegen racisten, nazi’s en rechtse populisten.

De veiligheidsdienst wijst er volgens Duitse media op dat een islamistische achtergrond zeker nog niet vaststaat. De gevonden brief heeft geen symbolen van IS. De onderzoekers houden ook rekening met voetbalfans of afpersers als dader(s), meldt het ANP.

Bij de bus ontploften gisteravond drie bommen toen de voetbalspelers op weg waren naar het stadion om de wedstrijd tegen AS Monaco te spelen. Twee mensen, speler Marc Bartra en een politieman raakten gewond. De wedstrijd is uitgesteld naar vanavond.

Alle artikelen geladen. Overzicht →