Bonje op conventie om toewijzing Trump
Buitenland

Bonje op conventie om toewijzing Trump.

Tegenstanders van Donald Trump hebben gisteren amok gemaakt op de Republikeinse conventie in Cleveland. Het anti-Trump-kamp wilde dat gedelegeerden de mogelijkheid zouden krijgen om andere kandidaten te steunen.

De tegenstanders van Trump eisten een hoofdelijke stemming over het plan, zodat vertegenwoordigers van alle staten hun mening konden geven. De partijleiders verklaarden daarop dat er te weinig steun was voor zo'n stemming. Dat leidde tot woedende reacties. Zo vertrok onder meer de delegatie uit Colorado.

Trump wordt tijdens de conventie formeel aangewezen als Republikeinse presidentskandidaat. De kans dat tegenstanders hem kunnen dwarsbomen is klein, omdat de vastgoedmagnaat tijdens de voorverkiezingen meer dan genoeg gedelegeerden achter zich kreeg.

Trump = eerlijk en zorgzaam

De meeste sprekers op de openingsnacht waren wel op de hand van de zakenman. Zo prees zijn echtgenote Melania Trump hem uitbundig als een man die weet hoe hij het land veilig moet houden. "Hij is taai als dat nodig is, maar ook vriendelijk, eerlijk en zorgzaam", hield ze de gedelegeerden voor.

De politieke aartsvijand van Trump, Democrate Hillary Clinton, schetste begrijpelijkerwijs een heel ander beeld van de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat. Zij kwam tijdens een interview met een lange klaagzang over Trump, die ze bestempelde als "gevaarlijk".

"Hij toont geen discipline, heeft zichzelf niet in de hand, heeft geen historisch besef en geen idee van de beperkingen die iedere president zichzelf zou moeten opleggen", waarschuwde Clinton in een interview met CBS News.

Alle artikelen geladen. Overzicht →