'Bontkraagjagen = etnisch profileren' 

04 januari 2018 - 11:40

Hee, het spiksplinternieuwe idee van de politie om dure jassen en horloges in beslag te nemen wanneer niet duidelijk is hoe en waarvan deze betaald zijn, heeft tot zware kritiek geleid.

Onder jongeren zou namelijk weleens het idee kunnen ontstaan dat zij puur en alleen worden aangehouden op basis van afkomst. "De kans op entnisch profileren neemt met deze nieuwe aanpak aanzienlijk toe, iets waar we juist vanaf willen", aldus Zwanenveld.

Impliceert Zwanenveld hiermee dat alleen personen met een andere dan de blanke huidskleur in veel te dure jassen lopen en horloges boven uitkeringsnorm dragen? Het lijkt er verdomd veel op.

Slagingskans nihil

Anyway, zowel op moreel als juridisch vlak acht de ombudsman de slagingskans van het plan nihil. Daar sluiten de Rotterdamse strafpleiter Jaap Spigt en Jair Schalkwijk, woordvoerder van de landelijke organisatie tegen etnisch profileren Control Alt Delete, zich bij aan.

Spigt: "Spierballentaal is het. Het slaat nergens op. Je bent immers niet verplicht om tegen jezelf te getuigen.Wat is de volgende stap als je op straat door de politie kan worden aangesproken op de kleding die je aan hebt? Staan de agenten straks ook bij je thuis in de huiskamer om te vragen hoe je die televisie of het bankstel hebt betaald?"

Schalkwijk: "In het nieuwe beleid voor proactieve controles staat onder meer dat de politie geen gebruik meer mag maken van daderprofielen waarbij mensen gecontroleerd worden omdat ze eruit zien als 'typische' daders. Mensen kunnen niet gestopt worden omdat hun uiterlijk niet zou passen bij hun dure auto of om het dragen van een 'te chique' jas."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie