Boodschappenprijzen gaan extreem stijgen
Binnenland

Boodschappenprijzen gaan extreem stijgen.

Nou, opinieloos hard nieuws dan maar. In een vandaag te verschijnen onderzoek voorspellen economen van ABN AMRO dat negatieve milieu-effecten in de landbouwsector de prijs van boodschappen in de komende vijf jaar flink op zullen gaan drijven.

Volgens de bank vallen de maatschappelijke kosten van niet-biologische teelt tot wel twee keer zo hoog uit in vergelijking met de teelt van biologische groente.

Om even man en paard te noemen: de productie van een hectare niet-biologische bloemkool kost de samenleving 681 euro, vooral aan uitstoot broeikasgassen en slechtere waterkwaliteit.

Teelt van biologische bloemkool kost daarentegen maar 360 euro, terwijl die biologische bloemkool wél bijna een euro duurder is in de winkel. 

Derde consumenten wil graag meer betalen 

Hoe zit het met de bereidheid van de belastingbetaler om meer te spenderen aan boodschappen? Wel, 37 procent van de ondervraagden (accountmuur) vindt dat totaal geen probleem en tast graag dieper in de buidel voor een beter milieu.

Een bijna even zo groot deel is meningloos. Een kwart van de respondenten wil liever niet meer betalen voor boodschappen, omdat zij dit simpelweg niet zeggen te kunnen ophoesten, of van mening zijn dat supermarkten eerst maar eens naar hun eigen winstmarges moeten kijken alvorens de consument op te zadelen met prijsstijgingen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →