Boosheid om annulering genocideconcert
Buitenland

Boosheid om annulering genocideconcert.

Een concert over de Armeense Genocide in het Duitse consulaat in Istanboel gaat niet door, vermoedelijk door politieke druk van Turkije. Eerder dit jaar leidde de volkerenmoord op de Armeniërs, die door de Turken niet als zodanig wordt erkend, al tot hevig conflict tussen Berlijn en Ankara. 

Het symfonieorkest van Dresden wilde met het opvoeren van Aghet "de wonden van het Turkse en Armeense verleden helen", bericht nieuwssite The Local. President Recep Erdogan en zijn premier Binali Yildirim behoorden tot de genodigden.

Gisteren verklaarde het Duitse BuZa-ministerie echter dat het voor 13 november geplande optreden was afgeblazen. Volgens een verklaring "zijn de faciliteiten in het consulaat dan niet beschikbaar". Uitnodigingen voor het concert zouden zijn verstuurd zonder medeweten van de ambtenaren. 

Politieke opponenten van bondskanselier Angela Merkel en haar BuZa-minister Frank-Walter Steinmeier beschuldigden hun van "buigen voor de Turken". "Gênant! Wordt ons regeringsbeleid gedirigeerd vanuit Ankara?", aldus een van de critici. 

Duitse afhankelijk van Erdogan

In juni erkende het Duitse parlement unaniem de massamoorden rond 1915 op de Armeniërs als een genocide. Merkel negeert die actie echter. Veel van haar militairen zijn gelegerd in Turkije en ook is Duitsland afhankelijk van Erdogan inzake de toestroom van vluchtelingen. Ankara kan min of meer de gelukszoekerskraan opendraaien of sluiten. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →