Boosheid om 'God' in Oostenrijk
Buitenland

Boosheid om 'God' in Oostenrijk.

Christelijke leiders van Oostenrijk leveren zware kritiek op Norbert Hofer, presidentskandidaat voor de rechtse Vrijheidspartij (FPÖ). De politicus heeft het namelijk gewaagd om de naam van God in zijn campagneslogan op te nemen. 

"Zo helpe mij God", aldus de politieke kreet.  Volgens de FPÖ reflecteert het zinnetje "een sterke verankering in christelijke en westerse waarden". 

Protestantse voorlieden stellen echter dat God juist de zwakken verdedigde, "en daaronder vallen ook vluchtelingen". Hofers partij is juist sterk gekant tegen immigratie. Ook menen de christenen dat God niet westers is maar universeel. Katholieke leiders hebben zich bij dit laatste kritiekpunt overigens niet aangesloten, schrijft de BBC

Toch kwamen de beide Oostenrijkse kerken tot een gemeenschappelijke verklaring. "God kan niet gemanipuleerd worden voor persoonlijke intenties of politieke doeleinden", aldus de kritiek. "Het bezigen van Gods naam voor politiek gewin en het verwijzen naar het christelijke Westen voor een indirecte aanval op andere religies en culturen, komt neer op misbruik van zijn naam en van religie in het algemeen."

Hofer wijst er echter op dat God in het Oostenrijkse volkslied figureert, dat de naam des Heren ook op de US Dollar prijkt en dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de slogan 'Zo helpe mij God' uitsprak toen zij in haar functie werd geïnstalleerd. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →