Bouwmarkten ingezet bij jacht op terroristen
Buitenland

Bouwmarkten ingezet bij jacht op terroristen.

Personeel van winkels waar grondstoffen voor explosieven te koop zijn, wordt gevraagd extra alert te zijn. Als een klant ongewone hoeveelheden van stoffen als aceton of kunstmest koopt, moeten zij de politie waarschuwen. 

Vorige week ontving personeel van de Gamma en Karwei een flyer met instructies. Daarop staat onder meer hoeveel aceton, tuinmest en waterstofperoxide als ongewoon kan worden beschouwd. Binnenkort komt er ook een elektronische cursus beschikbaar, schrijft het AD

Verdacht gedrag

Ook staat in de flyer hoe verdacht gedrag eruit ziet. Als iemand nerveus is, niet weet waar de producten normaal gesproken voor worden gebruikt of als iemand met grote hoeveelheden contant geld afrekent, bijvoorbeeld. In zo'n geval wordt de personeelsleden gevraagd de kassabon en camerabeelden veilig te stellen en het nummerbord te noteren. 

Nieuwe wet

De instructies vallen onder de Wet Precursoren voor Explosieven. Die wet geldt niet alleen voor bouwmarkten. "Groothandels, leveranciers, drogisterijen, tuincentra, internetwinkels, het geldt voor elke zaak waar minstens één grondstof voor explosieven te koop is", zegt Eric Jan Schipper van Intergamma, waar bouwmarkten Gamma en Karwei onder vallen.

"Dit gaat niet om klanten pesten", aldus Schipper. "Dit moet van de wet en de Inspectie Leefomgeving en Transport controleert ook. Wij voeren dit uit op twee manieren: we keken al op de computer welke hoeveelheden worden verkocht en nu dus ook via het personeel op de werkvloer. En voor de helderheid: het gaat om gedrag, niet om uiterlijk."

Alle artikelen geladen. Overzicht →