Bouwvakkers weigeren werk, want te koud 

01 maart 2018 - 12:36

Tsjonge jonge, Het beeld dat u van de gemiddelde bouwvakker heeft is doorgaans een robuuste en breedgeschouderde 'MeToo-gedragpleger' (want fluiten naar vrouwelijk schoon staat gelijk aan politiek correcte orkaan van ongenoegen) die voor de duvel niet bang is.

Toch blijkt dat beeld allesbehalve realiteit. Zodra er wat druppels naar beneden vallen vlucht het Nederlandse bouwpersoneel massaal de bouwkeet in, is het warm dan schuilt men in diezelfde bouwkeet onder het afdak en is het een keertje wat kouder dan weigert men gewoon de steiger op te gaan. Tussen alle weersomstandigheden door wordt er overigens gewoon gewerkt.

Sterker, dan hangen de blijkbaar van suiker aan elkaar gemaakte werklui massaal klagend bij de baas aan de telefoon. "Het is te koud, chef", "Wij hebben recht op" etc. etc. In die telefoononderonsjes had er een muurtje af kunnen zijn, heren.

Briesje hier, vlokje daar

De bouw-cao schrijft voor dat er bij een briesje hier en een vlokje daar overleg moet plaatsvinden tussen werknemer en werkgever. Werkgevers, zo meldt De Telegraaf, vinden eigenlijk gewoon dat die deadline gehaald moet worden en dat er doorgewerkt moet worden. Anders gezegd maar niet geschreven: je kop houden en doorploeteren.

Gelukkig is daar de FNV die de belangen behartigt van weigerpersoneel. De vakbond wil nu speciaal in de cao laten opnemen dat iedereen gewoon een lekkere vrije dag krijgt bij gevoelstemperaturen van min zes graden.

Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen & Wonen, snapt überhaupt het discussiepunt niet. "Je stuurt je mensen met dit extreme weer toch niet de steiger op? Volkomen onverantwoord en schandalig."

Natuurlijk zijn wij het roerend eens met het gegeven dat mogelijke gevaarlijke situaties een prima excuus zijn om bepaalde plekken op een bouwplaats te weren, maar een beetje kou? Kom. Op. Zeg. Wij Nederlanders zijn toch een volk van geen woorden maar daden? Sorry, fout gezien. Geen daden maar woorden is het motto heden ten dage.

Wat zou voor werkgevers trouwens een belangrijke reden kunnen zijn de voorkeur te geven aan Oostblokpersoneel? Hmm, lastige vraag. Weet u wat, kop hem maar in...

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie