Terug
‘Brabanders mogen niet de dupe zijn van fouten op Betuweroute’

‘Brabanders mogen niet de dupe zijn van fouten op Betuweroute’ 

29 oktober 2020 - 13:00

Deze week besteedde De Hofbar aandacht aan de Brabantroute. In de uitzending is te zien hoe bewoners langs het spoor de overlast ervaren, praten ze over angst voor enorme rampen met giftreinen en vertelt de landelijke en lokale politiek hoe ze de gedupeerden tegemoet willen komen. Annie Verhoeven van actiegroep Oisterwijk Trilt reageert op de uitzending van De Hofbar.

De actiegroep Oisterwijk Trilt strijdt al jaren tegen de overlast die de bewoners naast de Brabantroute ervaren. Met gemeenten, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is er regelmatig overleg over wat te doen aan deze overlast. Dat resulteerde onder andere in het langzamer laten rijden van treinen door dorpskernen, maar die maatregel is weer teruggedraaid.

De verantwoordelijk wethouder in Oisterwijk is Dion Dankers. “Hij is een prima man, en zeker geen vijand. Alleen was meteen beginnen over het financiële plaatje geen handige zet. Hij had meteen moeten zeggen ‘ik sta achter de bewoners,’ want dat staat hij ook echt,” zegt Annie Verhoeven van Oisterwijk Trilt.

Annie benadrukt dat haar actiegroep Oisterwijk Trilt niet tegen goederenvervoer is, maar ook juist voor meer, want dat is milieutechnisch beter. “Maar niet over de Brabantroute.”

Van de fouten die gemaakt zijn bij de aanleg van de Betuweroute, zijn de bewoners langs de Brabantroute de dupe. “Het ministerie moet ook voor een goede leefomgeving van de bewoners zorgen, en dat lijkt in deze situatie altijd het ondergeschoven kindje te zijn. Staatssecretaris Van Veldhoven kijkt alleen naar de economische belangen. Ze zegt: ‘er moet meer goederenvervoer komen, en dat moet dan maar over de Brabantroute.’ Nee, er moet meer spoor komen,” zegt Annie van Oisterwijk Trilt.

Als actievoerder krijgt Verhoeven steeds minder vertrouwen in de overheid: “dat gaat weg, want je hebt altijd het idee dat er een onderliggend venijn ligt om onder een wet uit te komen.” Ze doelt hiermee op het groeiende aantal gif- en goederentreinen dat door de Brabantse dorpskernen heen raast, wat niet volgens afspraak is gegaan. “Doe iets aan die fouten die zijn gemaakt bij de Betuweroute, en niet eindeloos meer goederenvervoer toelaten op de Brabantroute!”

Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers