'Brabants echtpaar' in de kraag gevat om verdenking terrorisme

'Brabants echtpaar' in de kraag gevat om verdenking terrorisme 

06 juli 2023 - 10:07

Daar zijn we weer! Een 29-jarige man en een 31-jarige vrouw uit het normaal zo gemoedelijke Noord-Brabant zijn vanochtend door de politie in de kraag gevat. Ze worden zoals dat heet verdacht van "voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf". Daarnaast wordt de man ook nog eens verdacht lid te zijn van de ultragezellige groepering Islamitische Staat.

De vrouw is in een woning in Breda aangehouden, de man in Eindhoven. Volgens het Openbaar Ministerie betreft het een man uit Tadzjikistan en een vrouw uit Kirgizië. De twee zitten sinds 2022 lekker in Nederland. Hoe kwamen ze precies in het vizier van de instanties? De recherche kwam de verdachten op het spoor na een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hieruit bleek dat de man lid is van IS en de opdracht heeft gekregen een aanslag te beramen. "De plannen waren nog niet concreet, maar het Openbaar Ministerie vond ze serieus genoeg om in te grijpen", staat te lezen in een verklaring.

In het onderzoek werd samengewerkt met onze Duitse vrienden, omdat de man contact had met matties die wonen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Bij onze Oosterburen zijn ook nog eens zeven verdachten opgepakt omdat ze een aanslag zouden voorbereiden. Deze zeven Duitsers zijn mannen tussen de 20 en 45 jaar uit Tadzjikistan en Turkmenistan. Ook deze heerschappen kwamen rond het voorjaar van 2022 in Duitsland aan (hee, we zien een patroon). Volgens de Duitse veiligheidsdiensten onderhielden ze contact met de Afghaans-Pakistaanse tak van IS.

Het is dus weer feest. Dan terug naar de twee Brabo's. Zij worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen mogen babbelen met hun advocaat.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml