Brandpunt huidskleur-talk: Blank = privilege
Binnenland

Brandpunt huidskleur-talk: Blank = privilege.

Eric van den Berg van Brandpunt heeft een baanbrekende constatering gedaan. U bent racist. Allemaal. Niemand uitgezonderd. Omdat de onderwerpen blijkbaar op waren heeft hij zich verdiept in uw sociale mediagedrag aangaande vermissingszaken.

Wanneer er een blank persoon vermist wordt, blijkt u dat op Facebook en Twitter respectievelijk vijf en twee keer zo vaak te delen als wanneer het gaat om een niet-blank persoon. Het gevolg hiervan is dat het bereik voor niet-blanken een stuk lager uitvalt.

Volgens Van den Berg helpt uw witte huidskleur u wanneer u vermist raakt. Een duidelijke foto en een emotionele tekst helpen ook mee. Behalve als u niet blank bent natuurlijk, want dan hebben een stuk minder mensen zogenaamd interesse in u.

Sylvana Simons is boos

Sylvana Simons maakte zich daar onlangs nog boos over, toen ze zich hardop afvroeg waarom de vermiste donkere Orlando Boldewijn minder (media) aandacht kreeg dan de blanke Anne Faber. Van den Berg schrijft in zijn onderzoek: Zwarte mensen die vermist raken, staan direct al met 1-0 achter.

Het is dus zaak dat u deze vrijdag gaat besteden aan het nadenken over uw blanke huidskleur en wat dat 'privilege' doet met niet-blanke mensen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →