Brandweer 020 'houdt hart vast' voor winter

Brandweer 020 'houdt hart vast' voor winter 

24 oktober 2022 - 11:45

Het leven in het algemeen en energie in het bijzonder is onbetaalbaar en dus zoekt iedereen naar alternatieven om het huis te verwarmen, en daarbij nemen mensen in Amsterdam volgens de brandweer soms onverantwoorde risico’s: voor henzelf en de buren.

"Een elektrische deken onder het tapijt als vloerverwarming is wachten op brand", luidt de brandweer de noodklok in Het Parool. Is ook niet zo slim, maar de mensen zijn nou eenmaal wanhopig. "Wij houden ons hart vast de komende winter," zegt Richard van den Bos, adviseur risicobeheersing bij de Brandweer Amsterdam-Amstelland, wijzend op de energiecrisis waardoor mensen proberen hun rekening zo laag mogelijk te houden.

Zo is de Amsterdamse brandweer de afgelopen weken al diverse keren uitgerukt voor brand door onvoorzichtig handelen van de bewoners: een elektrische kachel die te dicht bij een houten kast stond, waardoor er vlammen ontstonden. Ook ontstond er brand door een open haard die voor het eerst in lange tijd weer werd gebruikt, zonder dat de schoorsteen was gecontroleerd en schoongemaakt.

Omdat propaangas momenteel een goedkoper alternatief is om op te koken dan aardgas, ziet de brandweer een toename van het aantal gasflessen in huis. "Ook voor ons als brandweer is dit levensgevaarlijk," zegt Van den Bos. "Zo’n fles werkt als een potentiële bom als wij ter plaatse zijn om te blussen of iemand uit de woning te redden."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml