Braziliaanse Senaat voor afzetting Rousseff
Buitenland

Braziliaanse Senaat voor afzetting Rousseff.

De Braziliaanse Senaat heeft vandaag met een ruime meerderheid gestemd voor de afzettingsprocedure van de al geschorste president Dilma Rousseff. Na een bijna zeventien uur durende sessie gaf de Senaat met 59 stemmen voor en 21 tegen goedkeuring aan de impeachmentprocedure.

Rousseff wordt er door politieke tegenstanders van beschuldigd met de staatsbegroting te hebben geknoeid om de kans te vergroten te worden herkozen. De Senaat is het eens met een rapport van een speciale commissie dat de beschuldigingen tegen de president steek houden.

Eerder stemde ook een ruime meerderheid van het Lagerhuis voor het opstarten van een afzettingsprocedure. Rousseff en haar aanhang stellen dat er een staatsgreep wordt gepleegd. Het impeachmentproces kan een einde maken aan het dertien jaar durende linkse bewind van haar Arbeiders Partij.

Een definitieve uitspraak kan aan het eind van de maand komen en heeft twee derde van de stemmen nodig van de 81 leden tellende Senaat. Als Rousseff definitief uit haar ambt wordt gezet, zal interim-president Michel Temer de rest van haar termijn staatshoofd zijn.

Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten