Brazilië: 'Zika? Bijna 0% kans, hoor'
Buitenland

Brazilië: 'Zika? Bijna 0% kans, hoor'.

Veel atleten maken zich zorgen over het Zika-virus in Brazilië en zijn bang dat zij geïnfecteerd raken tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een aantal atleten heeft zelfs zijn deelname gecanceld. Ricardo Barros, de nieuwe minster van Volksgezondheid van Brazilië, zegt dat de kans om Zika te krijgen nu bijna nul is.

Doktoren en wetenschappers bevestigen dat de Zika-dreiging inderdaad is afgenomen, maar zijn van mening dat het wel een tikkeltje optimistisch is om ervan uit te gaan dat er een kans van 'bijna nul' procent is dat bezoekers geïnfecteerd raken. 

Er zijn veel minder muggen actief in augustus, precies wanneer de Spelen plaatsvinden. Dan is het namelijk winter op het zuidelijk halfrond. Eerder werden er nog 3.000 tot 5.000 nieuwe Zika-gevallen gemeld, terwijl er in juni nog maar 30 meldingen zijn per week. Ook is er ondertussen al 80 procent van de gebouwen in Rio gecontroleerd op muggen, meldt de Washington Post.

Skeptische Brazilianen

Sommige Brazilianen nemen de rapporten van de overheid echter niet serieus: de positieve rapporten komen juist in een periode waarin het land in een economische crisis verkeert. De Braziliaanse overheid wil de Olympische Spelen natuurlijk niet verliezen. "Dat optimisme is een beetje overdreven", zegt Jesse Alves, als specialist in besmettelijke ziekten werkzaam bij het - door de overheid gerunde - ziekenhuis Emilio Ribas in São Paulo.

Alle artikelen geladen. Overzicht →