BREKEND: Appelteler stapt over op peren
Binnenland

BREKEND: Appelteler stapt over op peren.

Paniek op de NOS-redactie. Een brekend verhaal over peren en appels schudde de redactie gisterenavond uit de droom dat een rustige redactiedag tot de mogelijkheden behoorde. Appeltelers stappen namelijk massaal over op peren in plaats van appels.

De NOS stuurde, zoals het een nieuwsredactie betaamt, een verslaggever ter plaatse. "Wij hadden altijd half appels, half peren. Maar nu hebben we alleen nog maar perenbomen, en wat kersen", vertelt Erik Appelman aan de nieuwsgieren van de NOS. 

Nederland was altijd een appelland, maar de Poolse appel heeft roet in het eten gegooid voor de Nederlandse teler. "Door die Poolse appels is de export bijna helemaal weggevallen", zegt Appelman. "Nu produceren de telers bijna alleen nog maar voor de Nederlandse markt."

Nederland = perenland

Nederland is bovendien een heus perenwalhalla, weet de NOS ons te vertellen. Omdat het hier 's zomers niet te warm is en het in de winter al sinds de laatste elfstedentocht van 1997 alleen maar hier en daar aan de vorst wat gevroren heeft, groeien de peren als kool in Hollandse klei. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →