Breng de orde terug, geef agenten stroomstootwapens

Breng de orde terug, geef agenten stroomstootwapens 

06 september 2019 - 11:26

Een paar dagen geleden ben ik verhuisd. Het was nogal een klus om alle zware spullen de trap af te krijgen, en het sjouwen van de wasmachine werd mij bijna fataal. Ik heb het overleefd, maar voor iedereen die van plan is om zelf een wasmachine te verhuizen: doe het niet.

Mijn nieuwe woning bevindt zich in hartje Schilderswijk. Jawel, ik woon tegenwoordig in één van de meest beruchte wijken van Nederland. Nu heb ik het geluk om in een opmerkelijk rustig buurtje te wonen, dus ik merk in mijn straat weinig van drugsdealende bontkraagjes, vlaggenzwaaiende Erdogan-aanhangers of ongure salafistische types.

Maar toen ik gisteren een wandeling door mijn nieuwe wijk maakte, werd ik direct geconfronteerd met hét kenmerk van een achterstandswijk/prachtwijk/krachtwijk: toeterende kansenparels. Gewoon, zomaar, een rijtje auto’s die minutenlang stonden te claxonneren voor een rood stoplicht. De inzittenden van de Polo’s en Golfjes hadden de grootste lol, maar het is natuurlijk gewoon asogedrag. Bovendien is het niet alsof een verkeerslicht sneller op groen springt wanneer je hard toetert, maar dat terzijde.

Voor inwoners van stadswijken zoals de Schilderswijk prijkt onnodig getoeter bovenaan het ergernissenlijstje. Met name trouwstoeten zijn een veelvoorkomende boosdoener. Meestal is er geen politie in de buurt en blijft de geluidsoverlast dus onbestraft. Maar ook als er wél een agent langskomt, betekent dat niet per se dat het wangedrag stopt. Dat bleek deze week in Rotterdam, waar een agent knock-out werd geslagen toen hij deelnemers aan een toeterende trouwstoet staande hield.

Nu zullen er vast weer mensen zijn die mij een aansteller vinden: kom op, wat maakt dat getoeter nou uit, overdrijf niet zo. Die mensen zijn wegkijkers. Het getoeter is namelijk een symptoom van een breder probleem: in een wijk waar de hele dag door onnodig wordt geclaxonneerd, neemt men het met de rest van de wet meestal ook niet zo nauw. In deze wijken ligt vaker vuil op straat, worden vrouwen vaker lastiggevallen en voelen mensen zich minder veilig.

De enige oplossing om de orde en het gezag in deze wijken te herstellen, is meer blauw op straat. De politie moet ingrijpen wanneer aso’s de wet aan hun laars lappen. Dat is geen eenvoudige klus: de politie kampt met een personeelstekort en agenten hebben al een hoge werkdruk. Bovendien is optreden niet zonder risico, zoals het schandalige geweld tegen de agent in Rotterdam bewijst. Dat erkent ook Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie. Hij eist dat zijn mannen en vrouwen een stroomstootwapen mogen gaan gebruiken. Volkomen terecht: mensen die een agent voor zijn bek slaan, mogen wat mij betreft direct worden getaserd. En daarna moeten ze geen taakstrafje krijgen, maar een hoge boete en een celstraf. Alleen met hard ingrijpen kan de politie haar gezag herstellen en worden probleemwijken weer leefbaar. De tijd van treuzelen is echt voorbij, dus geef die agenten een stroomstootwapen. Liever vandaag dan morgen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie