Brexit-akkoord: hoe zit het nu precies? 

14 november 2018 - 13:34

Europa schudt op zijn grondvesten nu er na jarenlang kibbelen eindelijk een akkoord lijkt te zijn tussen de Britse premier Theresa May en de Europese Unie over de voorwaarden waarop de Britten goodbye tegen de Unie kunnen zeggen. Maar hoe zit het nu daadwerkelijk?

Allereerst, het zogenaamde principeakkoord - een document van 500 pagina's groot - is niet openbaar gemaakt. Kortom, wij roepen eigenlijk ook maar wat. Wel zijn er inmiddels voldoende geruchten die rondcirkelen. Ook is duidelijk dat het Britse parlement vandaag (om 15.00 uur Nederlandse tijd) wordt bijgepraat door May.

De grenskwestie Ierland/Noord-Ierland

Dé kwestie waarover zoveel te doen was de afgelopen jaren. Het lijkt er op dat in het akkoord over de Brexit sprake is van dat Noord-Ierland in de EU blijft en daarmee een soort van gescheiden wordt van het Verenigd Koninkrijk. Dat zei de leider van de Noord-Ierse partij DUP, Arlene Foster op basis van de conceptteksten. Ook commentaren van andere Noord-Ierse politici wijzen daarop. Pikant detail: de bevolking in Noord-Ierland is traditioneel meer Brits dan Iers en de regering May is in het parlement afhankelijk van de gedoogsteun van DUP.

Europese Commissie: Shut the f*ck up met je geruchten

De Europese Commissie houdt ondertussen de lippen stijf op elkaar en weigert elke vorm van informatie te verschaffen: "Wij gaan niet in op alle berichten van de afgelopen 24 uur. We zullen iets zeggen als er iets te zeggen valt, en dat is niet nu. Het proces gaat door, in Londen en Brussel", aldus de commissiewoordvoerder. De 27 EU-ambassadeurs in Brussel komen ook vandaag bijeen om over de stand van zaken te discussiëren en eventuele verdere stappen voor te bereiden.

Hoe nu verder?

Theresa May dient nu allereerst haar eigen parlement achter zich te krijgen. Mocht alles stuk lopen, dan is er een kans dat de Britten zonder overeenkomst uit de Europese Unie vertrekken, wat niet bevorderlijk is voor de onderlinge handel. Maar het is ook mogelijk dat de EU-leiders de Britten (weer) uitstel geven.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie