Brexit zorgde voor meer haatmisdrijven
Buitenland

Brexit zorgde voor meer haatmisdrijven.

In de periode voorafgaand aan de Brexit vonden er significant meer haatmisdrijven plaats in Groot-Brittannië. Zo stond de teller tussen 16 tot 30 juni op ruim 3.076 haatmisdrijven en -incidenten. Dit is zo'n 42 procent meer vergeleken met het jaar daarvoor. 

"We hebben nu een duidelijke aanwijzing van de toename in de aangifte van haatmisdrijven op nationaal vlak en zien een scherpe stijging in de voorbije weken", aldus adjunct-hoofdcommissaris Mark Hamilton van de politiegroepering van politiechefs. 

De haatpiek werd bereikt op 25 juni, de dag voor het Brexit referendum. Te teller stond toen op 289 meldingen. Volgens de organisatie NPCC (National Police Chiefs' Council) is er nu wel een duidelijke terugloop te zien in het aantal meldingen. 

Consumentenvertrouwen is foetsie

Er is nog maar weinig overgebleven van het consumentenvertrouwen in Great Breetain na de Brexit. Met die informatie kwam onderzoekbureau GfK vandaag. Het vertrouwen is met -9 gezakt, tegen -1 eerder deze maand. Men spreekt over de grootste daling in meer dan 21 jaar, aldus De Morgen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →