Britse expats slepen Juncker voor de rechter
Buitenland

Britse expats slepen Juncker voor de rechter.

Een groep Britse expats wil de Europese Commissie en voorzitter Jean-Claude Juncker voor de rechter dagen. Juncker wil gesprekken tussen bewindvoerders en de Britse regering over een Brexit verbieden totdat artikel 50 in gang is gezet.

De groep expats, die zich verenigt onder de noemer Fair Deal for Expats, vindt in tegenstelling tot Juncker dat concrete Brexit-gesprekken nú moeten starten. Een van hen noemt de oproep van Juncker tegenover Sky News 'verkeerd, onwettig en oneerlijk'.

Naar schatting leven 1,2 miljoen Britten elders in Europa en wonen zo'n 3,6 miljoen niet-Britse Europeanen in Groot-Brittanië. Wie mag blijven waar hij woont en wie niet? Hoe zit het met degenen die vanwege medische redenen zijn geëmigreerd? Volgens de Fair Deal-leden moeten gesprekken zo snel mogelijk antwoorden geven op dergelijke vragen en een einde maken aan de onzekerheid over de toekomst van de vele expats. 

De Britse premier Theresa May verkondigde zondag dat ze in in maart 2017 artikel 50 in werking wil stellen, waarmee het proces om uit de EU te stappen officieel start.

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →