Down the drain: Britse pond geen zak meer waard
Buitenland

Down the drain: Britse pond geen zak meer waard.

Uit de EU stappen valt niet mee. Want hele volksstammen stappen al weken uit het Britse pond. De munt staat op het laagste niveau in ruim 30 jaar en de vrije val gaat maar door. Een weekendje Londen wordt met de dag goedkoper.

Sinds het Brexit-referendum staat de pond sterling zwaar onder druk. Een pond kost momenteel zo'n 1,10 euro. Vorige week was dat nog bijna 1,20 euro. Alleen vorige week daalde de munt met 4,2%. De grootste daling was afgelopen vrijdag in een zogeheten "flash crash" waarin de Britse munt met 6% daalde in slechts enkele minuten. Voor de handel in valuta een ongekend scherpe daling. Handelaren spraken van een "chaotische handel".

Volgens de Financial Times staat het pond tegenover een mandje van verschillende valuta zelfs op het laagste niveau sinds 1848!

De daling gaat zo rap dat supermarktconcern Tesco, de Britse Appie, de producten van ons eigen Unilever uit de online schappen heeft gehaald: de prijzen moeten worden aangepast. Dat betekent dat alle voedingsmiddelen die worden geïmporteerd duurder gaan worden voor de Britten.

Op Britse vliegvelden is de wisselkoers al lager dan de officiële koers en krijg je voor kost een pond al minder dan één euro. Voordeel voor ons: een vakantie naar de Britse eilanden was nog nooit zo goedkoop. Andersom wordt het voor de Britten duurder om vakantie te vieren in het buitenland. Dat scheelt dan weer een flink aantal zuipende en blowende Engelse jongeren in de hoofdstad.

Is er dan helemaal niets positiefs te melden over het pond? Jazeker, met het nieuwe plastic "briefje" van 5 pond kun je LP's afspelen. Als Brit heb je er niks aan, maar leuk is het wel.

Alle artikelen geladen. Overzicht →