Britse rechtbank: parlement moet Brexit goedkeuren
Buitenland

Britse rechtbank: parlement moet Brexit goedkeuren.

Slecht nieuws voor de Britse premier Theresa May: het Britse High Court heeft vandaag geoordeeld dat het Parlement de procedure om uit de EU te stappen moet goedkeuren. De Britse regering had gehoopt de Brexit op eigen houtje te kunnen organiseren.

"De meest fundamentele regel van de constitutie van het Verenigd Koninkrijk is dat de soevereiniteit bij het parlement ligt,"oordeelde de voorzitter van de rechtbank Lord Thomas of Cwmgiedd volgens The Guardian. Daarom zou het onwettelijk zijn als het Britse kabinet de Brexit in gang zet zonder inmenging van het parlement.

Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, waarin uittreding uit de EU geregeld wordt, schrijft voor dat landen de EU mogen verlaten "in overeenstemming met hun eigen constitutionele vereisten". Het kabinet-May had eerder betoogd dat het Brexit-referendum en de artikel 50-procedure onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallen en dat het parlement zich er dus niet over hoeft uit te spreken.

Voorafgaand het referendum was een aanzienlijke meerderheid van het parlement tegenstander van de Brexit. Het is nog niet duidelijk of het parlement nu zou instemmen met het beëindigen van het EU-lidmaatschap. Opper-eurofoob Nigel Farage heeft op Twitter al gewaarschuwd voor de volkswoede die zou ontstaan als de artikel 50-procedure vertraagd of geblokkeerd zou worden.

De Britse regering gaat de uitspraak aanvechten. Er is volgende maand zelfs al ruimte gemaakt in de agenda's van de leden van het Britse Hooggerechtshof.

Alle artikelen geladen. Overzicht →