Britse rechter: Assange aan USA uitleveren is oké

Britse rechter: Assange aan USA uitleveren is oké 

20 april 2022 - 13:31

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag door het Verenigd Koninkrijk gewoon aan the land of the free de Verenigde Staten worden uitgeleverd. De rechter van het Westminster Magistrate's Court heeft het bevel voor de uitlevering goedgekeurd, alleen minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel moet nog haar handtekening onder het bevel zetten. 

Eenmaal in Amerika hangt hem mogelijk een celstraf van 175 boven het hoofd vanwege het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij zou daardoor onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten hebben.

Even een stukje geschiedenis:

Meneer werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en vluchtte naar de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad, omdat hij bang was via Zweden naar de VS te worden uitgezet. Daar bleef hij negen jaar, tot hij moest vertrekken. In 2019 stopte Zweden de vervolging van Assange. Hij werd alsnog opgepakt in Londen, omdat de VS dat vroegen. Ook moest hij een celstraf uitzitten voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht.

In december 2021 besloot een Britse rechtbank dat Assange uitgeleverd mag worden in een beroepszaak die was aangespannen door de VS. De uitlevering werd mogelijk doordat de VS beloofden Assange niet in een streng beveiligde gevangenis op te sluiten en dat hij een eventuele straf in Australië mag uitzitten. Ja dat zal vast wel.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml