Britten achten Somalische NL'er schuldig aan terrorisme
Buitenland

Britten achten Somalische NL'er schuldig aan terrorisme.

Wat een feest dat wij ons land (en Nederland niet alleen) delen met een select groepje mensen dat niet het beste uit zichzelf wil halen, maar alles juist zo snel en effectief mogelijk kapot wil maken. De Bredase/Somalische/Nederlander Aweys S. is daar een voorbeeld van. De 38-jarige man is door Groot-Brittanië schuldig bevonden aan terrorisme.

S. is niet opgepakt voor zweetvoeten, dat moge duidelijk zijn. Acht jaar geleden streek de Somaliër neer in ons land. Het lukte hem en zijn vrouw niet om in te burgeren, waardoor het gezin vaak de hele dag tot de huiskamer veroordeeld raakte.

Na drie jaar van een uitkering gesnoept te hebben, is daar in 2013 ineens zijn in Londen woonachtige schoonvader. Die kan Aweys van zijn eenzaamheid bevrijden door hem een baantje aan te bieden als pakketbezorger. S. neemt de stap en laat zijn gezin 'tijdelijk' achter in Breda.

Eenmaal in Londen is het leven wederom eenzaam voor de migrant. Hij heeft dan wel werk, maar buiten komt hij weinig. In zijn appartement is de sfeer wél levendig, S. leert een landgenoot die in Kenia woont kennen waarmee hij urenlang spreekt over Islamitische Staat. De Somalische Keniaan wil dat S. hem helpt 'een betere wereld te creëren, waarbij de islam aan de macht is.

Om tot die wereld te komen, moeten er een paar 'obstakels' uit de weg worden geruimd. Koningin Elizabeth en oud-premier David Cameron zijn volgens de Keniaan een sta-in-de-weg in dat proces. Daarom moeten zij om het leven worden gebracht. S. beantwoord de geweldsoproep met: "Amen, broer".

Joden vermoorden met AK47

Niet alleen de twee publieke figuren worden besproken door de twee mannen. Ook blijken er veel joden woonachtig te zijn in de wijk waar Aweys S. toevallig ook een appartmentje betrekt. Hij meldt zijn vriend dat het goed zou zijn toe te slaan op zaterdag, wanneer veel joden bij elkaar komen. Dan zou hij met een AK47-vuurwapen veel schade kunnen aanrichten.

Fans van Tottenham Hotspur neemt hij gemakshalve ook even op de korrel. Hij bespreekt met zijn contact in Kenia dat hij na een voetbalwedstrijd veel slachtoffers kan maken.

Na verloop van tijd leert S. vervolgens Raaqiya kennen, een dertigjarige vrouw die in Noorwegen woont. Zij is erg begaan met Islamitische Staat en de twee besluiten samen op het vliegtuig naar Syrië te stappen.

Opgepakt

Daar komt S. echter nooit aan. Op 23 maart staat hij op de luchthaven om zijn vlucht naar Turkije te halen, wanneer de politie hem oppakt. Zijn Keniaanse contact werd al veel eerder opgepakt, de politie in Kenia trof de gesprekken tussen de twee aan en stuurde deze door naar Engeland.

Deze week stond de levensgevaarlijke Westenhater voor de rechtbank, hij wist geen woord uit te brengen. Zijn advocaat wel, die trachtte alle beschuldigingen te ontkrachten door aan te geven dat zijn cliënt gewoon graag op vakantie wilde gaan naar Kenia. Wat is daar nu mis mee?

Papa is een goede man

Ook het gezin van S. begrijpt niet goed wat er aan de hand is. Zijn zestienjarige zoon zegt: "Mijn vader is een goede man. Hij is altijd lief voor ons geweest."

Ondanks dat Aweys S. dus graag een toeristische vakantie naar Kenia zou willen en hij volgens zijn zoon een "goede man" is, geloofde de rechtbank bar weinig van het betoog van de advocaat. S. wordt schuldig geacht aan het voorbereiden van terrorisme. In maart volgt de uitspraak.

Alle artikelen geladen. Overzicht →