Britten faalden, aanslag Manchester onnodig
Buitenland

Britten faalden, aanslag Manchester onnodig.

Maar elke aanslag is toch onnodig? Natuurlijk. Bestaat geen twijfel over, mensen. Dat is het punt ook helemaal niet. Een recent uitgebracht regeringsrapport rekent keihard af met de hopeloos falende Britse veiligheidsdiensten.

Wat blijkt het geval? Die 22 onschuldige concertgangers die in mei van dit jaar de dood vonden door zieke moslimgeest Salman Abedi, hadden gewoon nog in leven kunnen zijn als de veiligheidsdiensten hun werk hadden gedaan.

Dat wil zeggen, Abedi dook in de maanden voor de aanslag tweemaal op in informatie die de veiligheidsdiensten toegespeeld kregen. Toch bleek er niemand die direct ingrijpen noodzakelijk achtte.

De jongen bleek lid van een groep 'voormalig' verdachten, maar op de een of andere manier wenste de geheime dienst toch verder onderzoek naar de aanhanger van de religie van de vrede. Dat onderzoek zou er nooit komen. Althans, niet ten tijde van het leven van Abedi.

Negen dagen voordat er een gesprek zou plaatsvinden over het reilen en zeilen van Abedi, blies de 23-jarige terrorist zichzelf en 22 anderen op.

Wat moet het pijnlijk zijn voor nabestaanden, om na het verlies van je dierbare te moeten vernemen dat het voorkomen had kunnen worden. Wij hebben er gewoon geen woorden voor...

Alle artikelen geladen. Overzicht →