Britten gooien 23 Russische diplomaten het land uit
Buitenland

Britten gooien 23 Russische diplomaten het land uit.

Geen halve maatregelen van de Britse premier Theresa May naar aanleiding van de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Liefst 23 Russische diplomaten dienen hun koffers te pakken en het Verenigd Koninkrijk binnen een week te verlaten.

Voor wie het niet heeft meegekregen, Skripal werd zondag samen met zijn dochter bewusteloos op een bank in Salisbury aangetroffen. De twee bleken vergiftigd met een zenuwgas.

De Britten verdenken de Russische regering ervan achter de poging tot moord te zitten. In dit James Bond-achtige scenario zou Poetin de geheime dienst opdracht hebben gegeven Skripal en zijn dochter om zeep te helpen, iets wat vanuit Moskou stellig wordt ontkend. 

Ontkennen of niet, May spreekt van 'Russische staatsagressie'. Vannacht verstreek voor Rusland een ultimatum om 'opheldering te geven'. Onder meer overleg op hoog niveau met Rusland wordt nu voorlopig opgeschort, hoewel wat de Britse premier betreft niet alle banden verbroken hoeven te worden, want dat is slecht voor de economie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →