Brussel sleept NL voor het hekje vanwege niet delen overheidsdata

Brussel sleept NL voor het hekje vanwege niet delen overheidsdata 

15 februari 2023 - 13:48

De Europese Commissie daagt Nederland voor de Europese rechter omdat het verzuimt EU-regels voor het vrijgeven van overheidsinformatie in te voeren. Ons landje kan van het Europees Hof van Justitie een dwangsom of boete opgelegd krijgen.

Nu zijn wij niet per se voor de Brusselse macht, maar het is toch wel opvallend dat onze overheid maar weigert de zogeheten Open Data-richtlijn in te voeren. Deze richtlijn moet de overheid transparanter maken en burgers en bedrijven aan bijvoorbeeld statistieken en onderzoeksbevindingen helpen die zij goed kunnen gebruiken. Die informatie moet in principe gratis toegankelijk worden.

Maar in dit geval blijken wij niet het braafste jongetje van de klas te zijn, evenals België, Bulgarije en Letland trouwens. Anderhalf jaar geleden had de richtlijn al overgenomen moeten worden. De vier EU-lidstaten hebben nog steeds niet laten weten hoe ze de EU-regels invoeren, terwijl ze daar al meermaals op zijn gewezen, zegt de commissie.

Overigens zitten de heren en dames van het kabinet niet stil. Twee weken geleden liet de regering weten dat het wetsvoorstel dat de invoering regelt voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat het allemaal zo lang moet duren, komt door """prioritering van covid-19-wetgeving""" en """gebrek aan capaciteit."""

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml