Brussel: stop met eierfittie 

10 augustus 2017 - 15:35

Volgens de hoge heren in Brussel moeten getroffen eierschandaal-landen ophouden met ruziemaken over wie nu verantwoordelijk is voor de fipronilcrisis.

De commissie voelde zich geroepen tot een reactie nadat de Belgische minister van Landbouw, Denis Ducarne, Nederland beschuldigde vorig jaar al op de hoogte te zijn geweest van fipronil in eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontkende dat.

De inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA deed overigens vandaag, onder leiding van het Openbaar Ministerie, huiszoekingen in Belgiƫ en Nederland. Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend (waar fipronil vermoedelijk werd toegepast) zijn daarbij in de boeien geslagen. Zij worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

150 miljoen euro schade

Alle circa 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met ChickFriend werden eind juli geblokkeerd door de NVWA. De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met verontreinigde eieren bedraagt nu al minimaal 150 miljoen euro.

Samenwerken

Een woordvoerder van de Europese Commissie adviseert om nu de handen ineen te slaan, zodat op een "vastberaden, gecoƶrdineerde en transparante manier samengewerkt kan worden".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie